Geschiedenis

In juli 1957 werd in Apeldoorn Zuid de Marnix van St. Aldegondeschool feestelijk geopend. Een groep enthousiaste ouders en leerkrachten luisterden dat feest op met het presenteren van een aantal volksdansen.  Initiatiefneemster was Grť Buiter. Zij kreeg acht ouderparen zo ver om al vanaf februari 1957 te beginnen met oefenen. En zo is het begonnen............ze raakten verslaafd aan het dansen. Zo bleven ze ook na de opening van de school doordansen in de nieuw opgerichte groep: Volksdansvereniging Marnix. 

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer groepen bij; zo konden kinderen, jongeren en volwassenen, beginners en gevorderden, bij Marnix terecht. Er ontstond tevens een demonstratiegroep: Dvojnice. Dvojnice uit Apeldoorn werd in Nederland een bekende naam  in de volksdanswereld. Er werd menige reis ondernomen door heel Europa, maar ook in Orpheus was Dvojnice regelmatig te zien.

Vanaf eind 1984 werd de inspiratie vooral gevoed door Martha Brinkhoff, Marja Kasteel en Jannie Zijlstra, die samen de nieuwe dansleiding vormden. In 1986 kreeg Marnix een uitnodiging om optredens te verzorgen in Polen. De dansleiding was meteen enthousiast en vonden veel leden, die dat avontuur mee aan wilden gaan. Het werd een bijzondere ervaring met geweldige optredens, waarna de dansers en danseressen zelfs handtekeningen uitdeelden. De geschiedenis herhaalde zich dus...........het was echt gaaf, dat wilden we vaker meemaken. Zo ontstond "BUIG (Buitenland Groep)", een groep, die de Nederlandse dans in choreografie wilde tonen in het buitenland.

Centrale persoon in de dansleiding werd Martha Brinkhoff, die met haar creativiteit ook vorm gaf aan choreografieŽn, welke door de groep BUIG in heel Europa en zelfs in Amerika (in de staat Utah) ten tonele werden gebracht. Jammergenoeg is de groep door het steeds ouder worden van de leden in december 2011 gestopt.

De nestor in het bestuur is de penningmeester, Jan Brinkhoff. Al vanaf midden jaren zeventig tot op de huidige dag beheert hij de financiŽn van onze vereniging. Eigenlijk is natuurlijk het hele bestuur belangrijk; zij zijn toch degenen, die de kar trekken. 

Gelukkig heeft Marnx door de jaren heen vele enthousiaste, trouwe leden gekend en nog..........Momenteel heeft Marnix nog altijd circa 100 dansende leden. Helaas zijn we tegenwoordig niet in staat om voldoende kinderen of jongeren aan ons te binden. Wie weet komt die belangstelling terug. Vooral leerkrachten, die jong van hart zijn, zouden misschien nog de aansluiting kunnen en willen maken. Marnix is beslist bereid om initiatieven te ondersteunen. Er is nog veel know-how aanwezig.

Kom maar eens naar onze groepen of mail naar info@marnix-apeldoorn.nl